6 września 2014

Śniadaniowo - Placki z otrębami

Pierwszy intensywny tydzień za mną. Minął niezwykle szybko, między innymi dlatego, że żyłam w ciągłym biegu (doba powinna być dłuższa!). Mimo to starałam się (z różnym skutkiem) stosować do moich postanowień. Liczę na to, że wkrótce wdrożę się w nowy tryb życia i będzie mi łatwiej.
Dzisiaj jednak wreszcie trochę spokoju, dlatego znalazłam czas na pyszne i leniwe śniadanko.


Gotowe placuszki


Wszystkie placki - 240 kcal (wartość może wyjść jednak inna, zależna jest od rodzaju mąki, otrębów oraz mleka).

Składniki (5 placków):
- jajko
- 20 g mąki pszennej
- 10 g otrębów żytnich
- 10 g otrębów owsianych
- 30 g mleka (u mnie 3,2%)
- ok. 50 g gorącej wody (wlewałam na oko, by ciasto było rzadkie)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat (u mnie śmietankowy)
- ew. słodzik/cukier do smaku (u mnie jedna tabletka słodziku)

Przygotowanie:
Jajko rozbełtujemy, mieszamy z mąką, dodajemy wodę (ja rozpuściłam w niej słodzik), otręby, mleko, aromat i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy patelnię teflonową, nakładamy niewielkie ilości ciasta i lekko rozsmarowujemy na placki. Smażymy do zrumienienia z obu stron.


1,2 Smażenie / 3. Gotowe placki + czerwona herbata


Ja zjadłam je z jogurtem naturalnym, jabłkiem, śliwkami i rodzynkami. Całość mojego śniadanka to ok. 400 kcal. Pyszne i sycące. A dzięki dodaniu do ciasta aromatu - w całym domu unosił się piękny i smakowity zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz