Składniki:
- 170g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- szczypta soli
- jajko
- 1/4 szklanki oleju
- ok. 180 ml mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste można troszkę dolać)
- wiórki kokosowe
Mieszamy dokładnie składniki, oddzielnie suche i mokre, potem łączymy i również mieszamy. Nakładamy po łyżce do foremek, na to po łyżeczce wiórków i znowu łyżka ciasta. Pieczemy w 180 st. przez ok. 20 min. (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche). Po wyjęciu można obsypać cukrem pudrem.


Muffinki są nie za słodkie, jeśli ktoś lubi można zwiększyć ilość cukru, ale dla mnie były w sam raz. Ilość wiórków też można zwiększyć/zmniejszyć, jak kto lubi. Najlepiej je się z kubkiem gorącego mleka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz